Träna kampsport
Därför ska du börja kampsporta!
Kampsport är ju farligt tänker du, och visst, till viss mån har du rätt. Men här handlar det inte om UFC eller att du som amatör ska upp i ringen mot en thaiboxningsmästare. Många kampsporter har element som innebär nytta för både kropp och hjärna och det har vi tittat närmare på.
Kampsportsutövning har många positiva effekter men dess allra främsta fördel är allsidighet. Kampsport i olika former är svårslaget i detta avseende. Kampsportsträning utvecklar alla fysiska kvalitéer, såsom styrka, uthållighet, snabbhet koordination och rörlighet. Därutöver får hjärnan mycket stimulans, det handlar ju om att överlista sin motståndare. Dessutom utvecklar man alla kroppsdelar när man tränar kampsport. Få andra former av fysisk aktivitet kan mäta sig med kampsport ur denna synvinkel.
Här nedan följer 10 punkter som förklarar varför det är bra för barn (och även vuxna) att träna just kampsport.
1. Fysisk hälsa
Sport, men i synnerhet kampsport är ett utmärkt sätt att uppnå god fysisk kondition. Övervikt bland barn blir allt vanligare. När barn blir överviktiga är det extra problematiskt eftersom övervikten riskerar att hänga sig kvar in i vuxen ålder. Dessutom kan övervikt bland barn leda till besvär med ont i rygg, knän och fötter, trötthet och sömnsvårigheter. Kampsport är en av de bästa sporterna för att bygga upp en god fysisk hälsa. Här kombineras muskelträning med konditionsträning på ett balanserat sätt.
Att t.ex. begränsa TV- tid är en bra idé när det gäller att få barnen ur soffan och uppmuntra dem att vara mer aktiva, till en viss gräns. Fysisk aktivitet är inte bara stimulerande under tiden man utför den, utan tillgodoser även vissa andra sinnen som gör att vila och lugn uppskattas mer. Att träna skapar ett tryggt lugn och gör att barnen lär sig koppla av på ett sunt och hälsosamt sätt.
2. Ökat självförtroende, självrespekt och disciplin
Genom att träna kampsport kan barnet bygga upp ett robust självförtroende och en god självkänsla. Genom "tävling" görs gradvisa avancemang där barnets egna framsteg mäts. Barnet får en ständig feedback på sin insats och får lära sig att man själv kan styra sin egen utveckling. Dessutom utvecklas självförtroendet när barnet får interagera med andra barn. Inom kampsport blir det naturligt att då och då möta någon som är större och starkare. Det bygger upp en slags ödmjukhet. Dessutom byggs en respekt för andra människor upp i takt med att självinsikten ökar.
Stärkt självförtroende kommer också i takt med att barnen inser sin egen förmåga och ser sin egen utveckling Era barns självkänsla kommer att få ett uppsving med varje nytt steg de tar. För varje bälte höjer man själv kraven i takt med att man utvecklas. Barn som kämpar med sitt dåliga självförtroende brukar bli mer självsäkra allt eftersom tiden går och de vågar tro på sin egen förmåga.
En av de centrala principerna i alla former av kampsport är ett absolut fokus på självdisciplin. Barn är så vana vid att få omedelbar bekräftelse, så lektioner som innehåller självbehärskning och disciplin är inte alltid lätt att lyckas med. Inom kampsporten påminner vi ständigt våra elever om hur viktigt självbehärskning och disciplin är, det blir en naturlig del av vår miljö.
3. Att lära sig kämpa
Kampsport är tufft. Att lära sig ta slag är del av träningen i kampsport. För att bli framgångsrik måste man lära sig hur man bäst tar ett slag och kommer upp på fötter igen. Det föder en insikt i att man måste utveckla tekniker för att undvika slag. Dagens samhälle präglas ofta av en kultur där alla barn ska få en pokal eller medalj oavsett insats. Det kan vara direkt skadligt för barnen eftersom det skapar en falsk känsla av att man inte behöver göra något för att uppnå framgång. Om barnet istället får lära sig att kämpa och undvika slag kan det lägga grunden för framgång inom andra områden senare i livet. Om man verkligen har gjort sig förtjänt av en pokal så kommer den också att betyda så mycket mer.
4. Hitta fokus
I ett samhälle fyllt av distraktioner som tv, datorspel, Internet, ständiga ljud och lockelser av olika slag är det lätt att tappa fokus. Barn som blir hyperaktiva eller nästan apatiska kan vara en konsekvens av det enorma informationsflöde som vi omges av. Kampsport är perfekt för att öva upp fokus. Framgång kräver förmåga att stänga ute det oväsentliga och fokusera på målet. Genom kampsporten tvingas man lära känna sina svagheter för att kunna avancera. Följaktligen är träningslokalen ofta mycket olik den miljö som finns på gym. Ingen dånande musik eller blinkande tv-skärmar. Genom kampsport lär sig barnet att fokusera på sig självt, sin egen förmåga och på nuet.
För att bemästra de färdigheter som lärs ut och för att avancera framåt mot nya färger på sitt bälte så kommer barnen snart lära sig att lyssna. Att lyssna noga på varje instruktion är en av de viktigaste delarna på träningen, och man upptäcker snart de positiva effekterna av att ”hänga med”.
5. Lära sig att andas rätt
Att andas kan tyckas trivialt. Det är något man gör utan att tänka på det. Samtidigt är det oerhört viktigt att andas rätt och många gör inte det. Genom att lära sig andas rätt kan du motverka stress, öka koncentrationsförmågan och förbättra ditt fysiska välmående. Genom kampsporten får barnet tidigt lära sig att andas rätt. Att andas rätt ger inte bara fördelar i kampen. Det är en kunskap som barnet kan ha nytta av senare i livet, inte minst i den stressiga vardag många av oss lever i.
6. De lär sig om respekt
Alla typer av kampsport kräver att ditt barn visar sina instruktörer, sina kamrater och stilen de tränar respekt. Ett av problemen bland barn i skolan är att det ofta saknas respekt för auktoriteter, vuxna eller andra betydande figurer.
När de kommer till sin kampsportsträning kommer ditt barn snart lära sig att det lönar sig att respektera sin omgivning, och att det skapar en trivsam miljö där alla behandlas väl.
7. Att lära sig sätta upp egna mål (och uppnå dem)
De flesta former av kampsporter har ett belöningssystem med färgade bälten som symboliserar hur långt eleven nått på sin resa genom kampsporten. När barnen strävar emot varje nytt bälte lär de sig värdet av att sätta och nå sina mål genom målmedveten planering och hängivenhet.
8. Utvecklar samarbetsförmågan
Oavsett om man skall krossa brädor för att få ett nytt bälte eller om man tränar sparring mot en träningskamrat så bygger träningen på att samarbeta med sina kamrater och sin instruktör.
Det finns ytterst få saker som barnen gör under sin kampsportsträning som de kan göra på egen hand. Att arbeta tillsammans för att lära sig nya saker och uppnå mål är en viktig del av den personliga utvecklingen.
Barn som inte känner sig bekväma i sociala situationer får det lättare att lära känna nya människor och skapa nya vänner, när de är i ett rum fyllt med jämnåriga som delar samma intresse och där ALLA är lika mycket värda. Träningsformen och kraven på samarbete, respekt och tålamod bygger också starkare relationer mellan eleverna och skapar en trevlig sammanhållning. Kampsport utövas oftast med en träningspartner eller en motståndare. Detta tillför en ytterligare dimension. Att vara en del i ett socialt samspel där man måste anpassa sig till en annan människas rörelser har visat sig vara väldigt fördelaktigt. Det syns inte minst när det gäller stress och stressrelaterade problem och sjukdomar. Forskningen har visat att fysisk aktivitet har större positiv inverkan och motverkar stress i större utsträckning om den utförs i samspel med andra.
9. Förbättrar barnens livsstil
Fördelarna med kampsportsträning slutar inte i dojon. Uppsvinget i självförtroende, den ökade konditionen och samarbetsförmågan kommer också att hjälpa barnen att navigera bland de akademiska och sociala aspekterna av skolan. De kommer att påverka deras beteende hemma och ha ett övervägande gott inflytande på dem under sin personliga utveckling.
10. Icke våldsam ideologi
Bilden av att kampsport främjar våldsamt beteende kommer från tv och filmer och djupt rotade fördomar. I själva verket är i princip all typ av kampsport defensiva stilar som alltid har som utgångspunkt att förebygga och undvika våld. Tryggheten i att träna försvar och tekniker som skyddar sitt eget liv skapar färdigheter som gör att de flesta lyckas undvika våldsamma konflikter genom sitt lugn och sitt självförtroende.
En bra olycksfallsförsäkring
När man tränar kampsport lär man sig att falla utan att skada sig. Oftast är det detta man lär sig allra först. Man måste kunna falla rätt om man till exempel ska träna jujutsu som går ut på att kasta sin motståndare på golvet.
Förmågan att kunna falla rätt är faktiskt ovärderlig när man tänker på hur snöröjningen av våra trottoarer ser ut och på att varje år behöver närmare 70 000 personer läggas in på sjukhus för vård på grund av en skada efter en fallolycka. Varje år dör det fler människor i Sverige i fallolyckor i samma plan än vad det dör i alla bilolyckor, bränder och drunkningsolyckor sammanlagt. Forskning har visat att man kan med hjälp av kampsortspedagogik träna in rätt fallteknik även på äldre dagar på bara några månader och mycket tyder på att förmågan tycks sitta kvar under hela livet. Rent krasst kommer vi alla att falla någon gång och att ha tränat kampsport är då en mycket bra försäkring.
Det är inte farligt.
Man kan tro att kampsportsutövning är farligt och att man lätt kan skada sig. Faktum är att kampsport är en tämligen trygg och säker träningsform jämfört med de flesta andra idrotter och träningsaktiviteter. Överbelastningsskador (förslitningsskador) som är ett stort gissel särskilt för motionärer är sällsynta inom kampsport tack vare dess allsidiga karaktär. Även akuta skador är mindre förekommande än i många andra vanliga träningsformer.
Och visst! Alla dessa argument passar även för vuxna. Alla kan träna kamsport. Så gör ditt barn och dig själv en tjänst, kom till oss och träna!
Sammantaget är kampsport i olika former en fantastisk träningsform som är tillgänglig för alla oavsett förutsättningar och ambitionsnivå. Det stimulerar och utvecklar både kroppen och knoppen på ett allsidigt och harmoniskt sätt. Kampsport är en trygg och säker träningsform som erbjuder ett socialt sammanhang, gemenskap och möjlighet att utvecklas i sin egen takt.
Jujutsu kan alla träna!!
Kampsport är för alla!!